Warm weerzien op De Honinghoeve

Algemeen, Corona

Op dinsdag 12 mei was het zo ver: op locatie De Honinghoeve ging de nieuwe bezoekregeling in. Bewoners van de open afdelingen mochten na weken (en onder strikte voorwaarden) weer fysiek bezoek ontvangen van één naaste.

ANP 410472273 HH Open

Voor mevrouw Van der Zanden was het een emotioneel moment om de armen van haar man weer om zich heen te voelen. In De Gelderlander (premium-artikel) beschrijft Christel Koster hetzelfde gevoel toen ze haar moeder bezocht. “Dit is zoveel warmer dan het raamcontact. Je praat makkelijker. En ziet veel beter de gezichtsuitdrukking. Ik kon het niet nalaten haar ook even vast te pakken, haha.” Voor de veiligheid is anderhalve meter afstand beter, weet iedereen. Maar Rita Arts, bestuurder van De Waalboog, snapt dat er behoefte is aan fysiek contact. “We gaan er echt niet als een politieagent bij staan.” Mevrouw Van Daelen kijkt opgewekt terug op het bezoek van haar dochter. “Dit was zó leuk. Fijn ook dat Christel er zo goed uitzag!” Eenmaal thuis van het bezoek aan haar man, liet mevrouw Van der Zanden via Facebook weten: “Een prachtige bos bloemen en plantjes maakten het dubbel feestelijk. Het fijne was ook we zoveel privacy hadden.”

Landelijke proef met strikte voorwaarden

Tijdens de landelijke persconferentie op woensdag 6 mei jl. maakte minister De Jonge bekend dat er op 25 verpleeghuislocaties een proef start met een nieuwe bezoekregeling. Locatie De Honinghoeve van De Waalboog doet mee aan deze proef. Het fysieke bezoek, ook wel binnencontact genoemd, moet uiterst zorgvuldig gebeuren om risico’s tot een minimum te beperken. Daarom doen we dit onder strikte voorwaarden.

We kunnen het bezoek toestaan voor één vaste bezoeker per bewoner. Dat is een voorwaarde van het ministerie van VWS. Helaas kunnen we deze regeling niet openstellen voor afdelingen die vanwege corona gesloten zijn. De bezoekregeling met een fysiek contact wordt uitgebreid gemonitord door onderzoekers van het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen, waar De Waalboog lid van is. Met de kennis en ervaring die de deelnemende verpleeghuizen opdoen, kan de nieuwe bezoekregeling mogelijk vanaf 25 mei voor meer verpleeghuizen in het land en voor De Waalboog gelden.