Vakantie voor bewoners van De Waalboog

Heel Nederland is in de ban van de zomervakantie. Maar hoe zit dat als je in een verpleeghuis verblijft? Niet voor iedereen is op vakantie gaan nog weggelegd. Bij zorgorganisatie De Waalboog uit Nijmegen proberen ze daar op een creatieve manier toch een mouw aan te passen.

Om een vakantiegevoel te creëren voor de cliënten van De Waalboog hebben medewerkers goed gekeken naar de wensen en mogelijkheden van de cliënten. Een midweekje naar de Veluwe zit er voor ernstig dementerenden bijvoorbeeld niet meer in. Dat is te ingrijpend en vermoeiend. Voor hen kwam daarom de vakantie gewoon naar hen toe. Een groepje, dat daartoe nog wel in staat was, kon wel een paar dagen op pad. Zij hebben genoten van een midweekje aan de Zeeuwse kust.

Alternatieve boerderijvakantie
Met enthousiasme heeft verzorgende Chris Dominicus met zijn collega’s een boerderijvakantie ‘in eigen huis’ nagebootst:‘We hebben afgelopen week een tweedaagse vakantie gevierd, maar dan gewoon bij ons op Joachim en Anna. De gezamenlijke woonkamer hebben we met allerlei boerderijvoorwerpen aangekleed zodat de cliënten zich in boeren sferen waanden. De dag begon al met een heerlijk geurend ontbijtje met verse croissants en jus. Met elkaar hebben we oude vakantieherinneringen opgehaald.

De hele dag huppelde er vrolijk een groot konijn door de ruimte dat volop geknuffeld en geaaid werd. ’s Middags hebben we samen met de bewoners op het terras boeren pannenkoeken gebakken. Die smaakten heerlijk! De volgende dag hebben we met elkaar heerlijk ruikende corsages en bloemstukjes gemaakt in prachtige kleuren. De vakantie werd afgesloten met een gezellige familiemiddag. Onder het genot van een hapje en een drankje kon je een dansje maken of gewoon lekker meezingen met de muzikant die deze middag langs kwam.’Heilzame zeelucht
Eerder deze zomer kon een groepje cliënten, dat daartoe nog in staat was, genieten van een paar heerlijke dagen in Zeeland. Natuurlijk vergt het heel wat om zorgbehoevende ouderen mee uit te nemen. Maar dankzij de tomeloze inzet van de medewerkers van De Waalboog was de vakantie voortreffelijk verzorgd. De accommodatie was een speciaal aangepaste rolstoelwoning met mindervalidenbadkamer. Daarnaast moest er de nodige zorgmiddelen mee. Initiatiefnemer Anita Fliervoet: ‘Het was mooi om de cliënten even uit hun dagelijkse situatie te halen. Daar bloeiden ze echt van op. We hebben veel leuke dingen ondernomen. Zo hebben we een bezoek gebracht aan Middelburg, waar we een Abdij hebben bezocht en van een heerlijke high tea hebben genoten. De volgende dag bezochten we het pittoreske Veere. Heel bijzonder was dat er op dat moment filmopnames werden gemaakt voor een nieuwe film over Michiel de Ruyter. Een oud-Hollands decor, oud-Hollandse kostuums… Het was een hele belevenis en we keken onze ogen uit!

De laatste dag  brachten we met grote strandrolstoelen door op het stand. Het was mooi om de cliënten zo te zien genieten. Dat geeft ons de voldoening om dit te blijven doen!’

Klik hier voor het nieuwsbericht op de website van Nursing (tijdschrift voor verzorgenden) 

Nieuws

Wens: nog een keer naar de Kermis

Stel, je bent 55 jaar, getroffen door een (hersen)aandoening waardoor je niet meer thuis kunt won...

Lees meer >


Waalboog met ministerie van VWS aan tafel over specialistische zorg

De Waalboog zit momenteel aan tafel bij het ministerie van VWS om samen met andere partijen na te...

Lees meer >