Innovatieprijs 2013

Jaarlijks organiseert De Waalboog de Peter van Diepen Innovatieprijs. Deze prijs is een stimuleringsprijs voor een innovatief en kansrijk project binnen De Waalboog. De projecten dragen bij aan de kwaliteit van leven van de cliënt. Daarnaast zijn deze initiatieven een mooi voorbeeld van de vernieuwde visie op 'Belevingsgericht werken'.
Dit jaar ging de eerste prijs naar het dementie kwartetspel. De gedeelde tweede prijs ging naar het projet de 'Beleefkeuken' en de 'Moestuin.

De Mens Zie(n) kwartetspel

Drie medewerkers van De Waalboog  hebben een kwartetspel over de ziekte dementie ontwikkeld. Het kwartetspel is bedoeld voor kinderen en mantelzorgers met een vader/ moeder, opa of oma die bekend is met dementie.Het kwartetspel “de mens zie(n)” biedt op unieke wijze educatief materiaal aan om de mens achter de dementie te blijven zien. De acht onderwerpen die het spel laat zien zijn zeer herkenbaar en geven de omgeving van de dementerende de gelegenheid om te praten over dementie en zo zal de lach en de traan elkaar afwisselen. Het biedt de mogelijkheid tot een gesprek met daarin verweven de eigen persoonlijke ervaring met de dierbare (groot)ouder met dementie. Ook voor medewerkers en vrijwilligers biedt het spel inzicht in deze moeilijk te bevatten ziekte. U kunt het kwartetspel kopen in de winkels op de verschillende locaties of bestellen via info@waalboog.nl.

Beleefkeuken

Door: Sandra Vink, dagbestedingscoach

"Op de afdeling merkten de medewerkers aan de cliënten dat er behoefte was aan een herkenbare leefomgeving, waar cliënten zich thuisvoelen. Samen met collega's hebben we dit vertaald in een 'beleefkeuken'. Als je terug gaat in de tijd leefden mensen met name in een woonkeuken, alles gebeurde daar. De dagelijkse gang van zaken werd besproken, er werd gekookt, gegeten, gewassen, gestreken, maar er was vooral gezelligheid. De keuken was toen het domein van de huisvrouw en de heren schoven aan.

De huidige keuken was alles behalve sfeervol. Na overleg met de bewegingstherapeut en de film 'De wondere wereld van dementie' van Anneke van der Plaat, hebben we een oproep gedaan aan de familie/kennissen van de cliënten, vrijwilligers en collega's om spullen uit vroegere tijden die passen in de beleefkeuken. Na een grote schoonmaak, waarbij alle collega's, vrijwilligers en mantelzorgers waren betrokken, hebben we de prachtige beleefkeuken kunnen creëren. Iedereen was zeer enthousiast en er heerste een groot gevoel voor samenredzaamheid. De beleefkeuken begint steeds meer vorm te krijgen. De sfeer is gemoedelijk en cliënten voelen zich thuis. Langzamerhand zal het gevoel van de beleefkeuken zich verder uitbreiden naar de rest van de afdeling. We hebben prachtige stickers bevestigd op de schuifdeuren en liftdeuren die je doet vermoeden in een bibliotheek aanwezig te zijn, of in een prachtige tuin.

Beweging in de moestuin

Door: Tineke Elbers, dagbestedingscoach

Woonzorgcentrum De Honinghoeve is in 2010 nieuw gebouwd. Het prachtige nieuwe gebouw heeft een groot terras waar cliënten heerlijk buiten kunnen zitten, maar toch miste het iets. Zo ontstond het idee voor een moestuin. Een moestuin waar mensen van kunnen genieten, lekker buiten bezig kunnen zijn. 

Maandelijks is er een moestuinmiddag voor iedereen in het restaurant van het woonzorgcentrum. Tijdens deze middagen koken we gezamelijk met verse ingrediënten uit de moestuin. Door de geuren en kleuren van de groente en fruit komen de verhalen van vroeger naar boven. De kok van het restaurant plukt elke dag verse kruiden om dit vervolgens te verwerken in het eten van die middag.

In de moestuin zijn verschillende hoogtes gecreërd door middel van tafels en houten hoge plantenbakken. Hierdoor kunnen de cliënten er makklijk bij. Er is een wilgenboog geplant en er zijn zitjes geplaatst. In augustus kun je zelfs kamperen in een kleine caravan en aardbeien plukken voor het ontbijt.

De moestuin zorgt voor een gezellig samenzijn met cliënten, familie, medewerkers, vrijwilligers en buurtbewoners.

Bekijk hier een korte impressie van de 'Beleefkeuken' en de 'Moestuin'.

Nieuws

Wens: nog een keer naar de Kermis

Stel, je bent 55 jaar, getroffen door een (hersen)aandoening waardoor je niet meer thuis kunt won...

Lees meer >


Waalboog met ministerie van VWS aan tafel over specialistische zorg

De Waalboog zit momenteel aan tafel bij het ministerie van VWS om samen met andere partijen na te...

Lees meer >