Maatschappelijke samenwerkingen en vrijwilligerswerk kennen vele vormen

De Waalboog is gezegend met de inspanningen van inmiddels ruim 450 vrijwilligers. Die doen zeer waardevol en aanvullend werk om het onze bewoners nog meer naar de zin te maken. Maar wist u ook dat we daarnaast regelmatig mogen rekenen op vrijwilligers van verschillende maatschappelijke organisaties? In de loop van de jaren hebben we met heel wat organisaties mooie samenwerkingen opgebouwd.

Samen met de Zonnebloem doen we mee aan een project om mensen te helpen die de Nederlandse taal willen leren. Enkele bewoners doen hier aan mee. Zo doen zij bijzondere contacten op en kunnen op deze manier betekenisvol zijn voor een ander. Zo zijn er mensen uit Polen, Somalië en Iran gekoppeld aan bewoners van Nijevelt.

Dierenliefde
Veel ouderen en dementerenden vinden het leuk vinden om met dieren om te gaan. Dat weten de mensen die bij ’t Boerke actief zijn ook. Hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Eén keer per maand komen zij bij Kleinschalig Wonen, en dan nemen ze kleine dieren mee. Konijnen, cavia’s, soms zelfs een kip. Bewoners kunnen daar dan in hun eigen huiskamer even mee knuffelen en aaien. Dat vinden ze heel leuk. Ook wisselen we met ’t Boerke kennis en ervaring uit om de moestuin van De Honinghoeve verder te ontwikkelen. En vrijwilligers van ‘Dogs make a difference’ komen één keer per week naar Nijevelt en De Honinghoeve met een of twee honden om enkele bewoners te bezoeken. Vaak zijn dat mensen die vroeger zelf ook een hond hebben gehad en die zo die warme herinneringen daaraan weer naar boven halen.

Jong geleerd
Ook doen veel leerlingen of studenten extra ervaring op bij ons en leveren meteen een extra bijdrage aan het welzijn van onze bewoners. Zo komen vierdejaars leerlingen van het Mondialcollege van de opleiding Zorg en Welzijn met enige regelmaat om bij bewoners de nagels te verzorgen of een handmassage te geven. Van de HAN hebben we studenten Diëtetiek en Voedingsleer die als afdelingsvrijwilliger helpen bij de maaltijden. Zo maken zij kennis met deze groep mensen en zien meteen met welke eetproblematiek zij kampen. Op Nijevelt hebben we ook regelmatig studenten van het naastgelegen studentencomplex Hoogeveldt. Dat zijn dan studenten die even niet weten hoe ze verder willen met de studie en een break nemen. In de tussentijd doen sommigen vrijwilligerswerk bij ons als wandelmaatje bijvoorbeeld, of als extra hulp in de sociëteit. Bij het St. Jozefklooster zijn leerlingen van het Pro College die enkele weken lang meehelpen bij facilitaire zaken, zoals de schoonmaak en in de keuken. Ook zijn er maatschappelijke stages van verschillende Nijmeegse middelbare scholen. Vaak lopen zij enkele dagen mee met een dagbestedingscoach en helpen met verschillende kleine dingetjes voor de bewoners. Bewoners vinden het vaak erg leuk als er jonge mensen langs komen om te helpen. Dat heeft een hele leuke wisselwerking. 

Nieuws

Wens: nog een keer naar de Kermis

Stel, je bent 55 jaar, getroffen door een (hersen)aandoening waardoor je niet meer thuis kunt won...

Lees meer >


Waalboog met ministerie van VWS aan tafel over specialistische zorg

De Waalboog zit momenteel aan tafel bij het ministerie van VWS om samen met andere partijen na te...

Lees meer >