Hospice de Linde: persoonlijk, deskundig en betrokken

Hospice de Linde verleent palliatieve zorg aan mensen voor wie thuis sterven niet wenselijk of mogelijk is. Wij zetten ons er voor in om de laatste fase van uw leven zo comfortabel mogelijk te maken. Het hospice is met 8 kamers kleinschalig en vertrouwd, maar heeft een breed aanbod aan zorgondersteuning en faciliteiten doordat het deel uitmaakt van Specialistisch Zorg- en Behandelcentrum Joachim en Anna.


Ieder levenseinde is uniek
Bij De Waalboog geloven we niet alleen dat ieder mens uniek is, maar ook ieder levenseinde. Samen met u en uw naasten proberen we de juiste manier te vinden om bijvoor­beeld pijn te verlichten of om te gaan met de angsten en zorgen die u heeft. Juist in deze fase van uw leven is het belangrijk dat u kunt vertrouwen op een luisterend oor en een deskundige en persoonlijke behandeling en begeleiding. Met een specialistisch team bieden we palliatieve terminale zorg die afgestemd is op uw wensen en behoeften, waarbij u zelf zoveel mogelijk de regie houdt

Ons team
Ons zorgteam bestaat uit verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden en woonassistenten. Omdat zorg in de laatste levensfase vaak snel intensiever wordt, zijn er bij die zorg altijd meerdere zorgverleners betrokken. In het team van De Linde werken de volgende zorgverleners nauw met elkaar samen: kaderarts palliatieve zorg, verpleegkundige, verzorgenden, psycholoog, geestelijk verzorger, zo nodig aangevuld met fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist. Door de brede beschikbaarheid van de verschillende deskundigen kunnen wij ook cliënten met een complexe zorgvraag goede zorg bieden, zoals bij psychische problemen of geheugenproblemen. Aan het hospice zijn speciale vrijwilligers verbonden die individuele aandacht kunnen geven of activiteiten organiseren. Indien gewenst, kan er beroep gedaan worden op een waakgroep

''Wat was het moeilijk voor m’n moeder om haar eigen huis achter te laten. Toch voelde ze zich al snel vertrouwd bij De Linde. Wat een geweldig team van verzorgers. M’n moeder was dol op ze. Ook bij hen kon zij zichzelf zijn. Er zijn verdrietige momenten geweest, maar er is ook veel gelachen. Wij, als familie, voelden ons ook zeer welkom. Niets was teveel gevraagd.''

Deskundige en weloverwogen zorg

Hoe de laatste levensfase verloopt, is niet altijd goed te voorspellen. Wanneer er geen genezing meer mogelijk is, spreken we van palliatieve zorg: zorg die gericht is op verbetering van kwaliteit van leven, door het voorkomen en verlichten van lijden. Naast aandacht voor lichamelijke klachten is er in de palliatieve zorgverlening ook aandacht voor psychische, sociale en spirituele problemen.Persoonlijke wensen rondom behandelingen en het levenseinde worden besproken en gerespecteerd. Belangrijkste doel is hierbij: goede palliatieve zorg, gericht op kwaliteit van leven en waardig sterven.

Euthanasie
Wij bieden in eerste instantie passende palliatieve zorg en helpen het lijden te verlichten. Als er echter een euthanasieverzoek is omdat het lijden ondraaglijk is geworden, nemen wij dit altijd serieus. Dat wil niet zeggen dat zo’n verzoek automatisch ingewilligd wordt. Wij hebben respect voor uw wensen, uw (religieuze) overtuiging en we hebben ook respect voor het leven zelf. Meer informatie leest u in onze folder Medisch–ethisch beleid.

Heeft u op voorhand een duidelijke wens voor euthanasie, dan adviseren wij dit goed met uw huisarts te bespreken. De huisarts mag betrokken blijven bij opname in het hospice, zeker als er een euthanasiewens bestaat.

'Dankbaar zijn wij voor de liefdevolle, respectvolle en zeer professionele zorg en begeleiding voor mijn vader. Ook voor ons was er altijd ruimte voor een vraag of een luisterend oor tijdens deze moeilijke periode. En onze kinderen werden ook niet vergeten. Jullie gaven hen de aandacht en ruimte die zij konden gebruiken.'

Het hospice: kleinschalig en vertrouwd

Het hospice is een kleine afdeling met 8 eenpersoons kamers. Elke kamer heeft een badkamer en een keukenblokje. Openslaande deuren geven direct toegang tot een eigen terrasje en de tuin. Onze kamers zijn neutraal ingericht met een hoog-laag-bed, nachtkastje en vaste kast. Verder is de ruimte van allerlei gemakken voorzien zoals een radio, tv, telefoon, magnetron, koelkast, waterkoker, koffiezetapparaat en wifi. U bent vrij om persoonlijke spullen of meubeltjes mee te nemen om de kamer een vertrouwde sfeer te geven. Naast de privacy van de eigen kamer bieden wij, aan mensen die daar behoefte aan hebben, verschillende mogelijkheden tot afleiding, bezigheden en sociaal contact. Het hospice heeft een huiskamer waar u gebruik van kunt maken. Hier kunt u anderen ontmoeten of samen met andere cliënten eten. Ook kunt u deelnemen aan activiteiten op de afdeling en daarbuiten.

'Het was een voorrecht hoe jullie met passie en liefde voor mijn man zorgden. Daardoor voelde hij zich thuis bij jullie! Ook fijn hoe ik mijn verdriet met jullie kon delen.'

 

Familie en bezoek
Familie en bezoek is altijd welkom. Wij hanteren geen bezoektijden. Als u dat op prijs stelt kunnen zij betrokken blijven bij uw dagelijkse verzorging. Wij hebben speciale aandacht voor uw naasten. In de laatste fase van uw leven kunnen ook zij wel steun gebruiken. Die steun kunnen zij van ons op diverse manieren krijgen, bijvoorbeeld door met één van onze geestelijk verzorgers of psychologen te praten over hun emoties en gevoelens. Ook het zorgteam heeft veel oog voor familie en bezoek en probeert hen daar waar mogelijk en gewenst  te betrekken bij de zorg en de dagelijkse activiteiten.

Er is een familiekamer waar familie zich even kan terugtrekken om samen te zijn. Deze ruimte beschikt ook over een slaapbank. Daarnaast is het mogelijk om een tijdelijk bed op de kamer bij te zetten. Bezoek kan (tegen betaling) gebruik maken van de horecafaciliteiten binnen Joachim en Anna. 

Enige tijd na het overlijden nodigen wij de nabestaanden uit voor een nazorggesprek. Daarin kunnen zij in alle rust praten over de ervaringen die zij in de laatste periode van uw leven hebben gehad en over de gevolgen van het verlies. Ook organiseert De Waalboog herdenkingsdiensten, waarvoor wij nabestaanden persoonlijk uitnodigen.

'Het was heel fijn te zien dat jullie werkelijk alles gedaan hebben om het verblijf van mijn man zo aangenaam mogelijk te maken. Ook de betrokkenheid van de arts  was een grote steun.' 

Uitgebreide faciliteiten

Doordat het hospice deel uitmaakt van Joachim en Anna kunnen u en uw bezoek gebruik maken van de uitgebreide faciliteiten van deze locatie. Zo is er een breed activiteitenprogramma, een gezellig barretje, koffiehoek met leestafel, een beschut terras, restaurant en een mooie kapel. Het gebouw is omringd door een uitnodigende grote tuin met goede paden en verschillende zitjes. De tuin grenst aan het naastgelegen bos.

'De liefdevolle en professionele zorg van de arts en de verzorging heeft onze moeder erg gewaardeerd. Ook de wandelingen, het lakken van de nagels, het bloemschikken op vrijdag en de aandacht bij een kopje thee in de hal vond ze erg fijn.'

Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Gelderland
Hospice De Linde is aangesloten bij het Netwerk Palliatieve Zorg – Zuid Gelderland. In dit netwerk werken wij samen met andere zorgorganisatie om de palliatieve zorg zo goed mogelijk te organiseren. 

Meer informatie & contact
Voor meer informatie of een vrijblijvend bezoek aan het hospice kunt u contact opnemen met onze zorgbemiddelaars. Zij helpen u graag verder.
Zorgbemiddeling: (024) 382 64 83, zorgbemiddeling@waalboog.nl

Leestip
Lees ook het e-book: Praat op tijd over uw levenseinde (bron: artsenfederatie KNMG en Patiëntenfederatie)

 

Nieuws

Waalboog neemt deel aan campagne 'Ontdek de ouderenzorg'

Samen met andere (ouderen) zorgorganisaties in de regio Gelderland zijn wij de campagne Ontdek de...

Lees meer >


Wens: nog een keer naar de Kermis

Stel, je bent 55 jaar, getroffen door een (hersen)aandoening waardoor je niet meer thuis kunt won...

Lees meer >