De Waalboog zoekt extra handen

Heb jij wat tijd over en zet je deze tijd graag in voor de ouderenzorg? Dan zijn we op zoek naar jou!

Aanmelden

De Waalboog in de media

Algemeen, Corona

Deze week verschenen er 3 artikelen over De Waalboog in de media. 2 ervan stonden in de Gelderlander, de derde verscheen op de website van Omroep Gelderland. Alle 3 gaan ze in op het coronavirus, ieder vanuit een andere invalshoek.

ZichtOntmoeting 00

Rita Arts, bestuurder van De Waalboog, vertelt in het artikel ‘Verpleeghuizen De Waalboog: evenveel doden als tijdens griepgolf in 2018, maar nu met strikt bezoekersverbod’ waarom alertheid nodig blijft, ondanks het dalende aantal besmettingen: ‘Natuurlijk doet het pijn om geen arm om je dierbare heen te kunnen slaan … maar laten we de teugels vieren, dan flakkert het aantal besmettingen mogelijk weer op. Al sta je één mantelzorger per bewoner toe, dan is dat voor een in omvang beperkte afdeling met negen bewoners al negen extra kansen op besmetting. Niet zomaar doen dus.’ Vanaf zaterdag is “zichtcontact” op alle locaties mogelijk, waar De Honinghoeve en Nijevelt al mee gestart zijn: ‘Zo’n weerzien is vaak een ontroerend treffen, de agenda is van ‘s morgens tot ‘s avonds volgeboekt. (De Gelderlander, 23 april 2020).

We geven graag een toelichting op het artikel van Omroep Gelderland. In het artikel ‘Collega’s zijn elke dag emotioneel’, verzorgingstehuizen worstelen met corona’ is niet alle informatie die De Waalboog heeft aangedragen, door de journalist overgenomen. Bestuurder Rita Arts heeft uitgebreid gesproken met de redactie van Omroep Gelderland en uitgelegd hoe we binnen De Waalboog werken en wat we doen om ieders veiligheid te waarborgen. Hierin zijn we open en transparant. Ook worden er in het artikel concrete aantallen genoemd, die eerder niet zo precies met de naasten zijn gedeeld. Ook hebben we nogmaals benadrukt dat er meer dan voldoende beschermende middelen aanwezig zijn. Wel zien we dat medewerkers het zekere voor het onzekere willen nemen. Zij zien voortdurend alle voorbeelden op TV: verpleegkundigen en artsen op IC’s, gehuld in schorten met lange mouwen of zelfs overals, FFP2-maskers, spatbrillen, haarkapjes en handschoenen. Die maatregelen worden echter genomen, omdat op de IC veel besmette deeltjes in de lucht komen doordat patiënten aan de beademing liggen. In de zorgverlening aan onze bewoners zijn deze zeer uitgebreide beschermingsmiddelen niet nodig, conform de richtlijnen van het RIVM die ook regionaal zijn overgenomen. Wel moeten medewerkers ook alle maatregelen in acht nemen zoals afgesproken binnen De Waalboog. Daarover wordt voortdurend gecommuniceerd via teksten, instructie-protocollen en filmpjes (Omroep Gelderland, 22 april 2020).

In Het virus en ik vertelt verpleegkundige Vince van De Waalboog: ‘Ik had lichte verkoudheidsklachten en hoofdpijn, je denkt meteen: heb ik corona?’ Hij realiseert zich dat hij extra risico loopt, maar knuffelt zijn vriendin er niet minder om (De Gelderlander, 21 april 2020).