< Terug naar het overzicht


Wijnand Arens met Fingerfood winnaar Peter van Diepenprijs

Traditiegetrouw reikt De Waalboog op de Dag van de Verpleging, 12 mei, haar innovatieprijs uit aan medewerkers met het beste idee: de Peter van Diepenprijs. Dit jaar mocht Wijnand Arens, verzorgende op Nijevelt, de eerste prijs in ontvangst nemen voor het introduceren van Fingerfood op de voormalige afdeling Brug.

Waarom fingerfood?
Ongeveer de helft van de mensen met dementie in een verpleeghuis heeft problemen met eten. Het grootste probleem is dat zij bestek vaak niet meer kunnen hanteren. De verzorgende past dan vervolgens allerlei technieken toe om te zorgen dat een bewoner toch voldoende eet. Ondervoeding ligt immers ook op de loer. Maar al die techniekjes zijn handelingen die vanuit de verzorgende komen. Zij doen geen appèl op de zelfredzaamheid van een bewoner, iets wat we met elkaar juist heel belangrijk vinden. Overstappen op fingerfood kan dan volgens Wijnand uitkomst bieden. Bij fingerfood bereid je het eten op zo’n manier, dat een bewoner het met de vingers kan pakken en eten. 

Fingerfood heeft voor de bewoner veel voordelen.
De bewoner:

  • bepaalt zelf het tempo;
  • is niet afhankelijk van de hulp van een ander;
  • kan zo nodig lopend eten;
  • zorgt niet voor onrust aan tafel.

Heldere beschrijving biedt kans voor verbreding
De jury was onder de indruk van de goede beschrijving en implementatie van fingerfood. Wijnand heeft het plan voor fingerfood uitgebreid onderbouwd, beschreven en toegepast op de afdeling waar hij destijds werkte: de Brug bij Joachim en Anna. Ook heeft hij concrete menu’s opgesteld, aan de hand waarvan ook andere afdelingen hiermee aan de slag kunnen. Wat dacht je van gehaktballetjes met bloemkoolroosjes en aardappelpartjes of  een hamburger met spruitjes en aardappelschijfjes.

Het feit dat dit concept goed uitgewerkt is en goed op te pakken is door andere afdelingen is mede doorslaggevend geweest om Wijnand de eerste prijs toe te kennen: een beker en een geldbedrag van 500,- te besteden aan zijn project. Dat vele afdelingen zijn voorbeeld maar mogen volgen!

Tweede prijs: De sproeifiets
Tineke Elbers, begeleider cultureel bureau en Joop Hendriksen, medewerkers van de technische dienst, mochten de tweede prijs in ontvangst nemen voor het ontwikkelen van de sproeifiets. Vorig jaar was hij al in gebruik genomen in de moestuin van De Honinghoeve, en nu is hij al niet meer weg te denken. Het brengt mensen in beweging en tegelijk pomp je er water mee op om de moestuin te beregenen. Zo is bewegen dubbel zo leuk! Het idee kwam van Tineke en Joop zorgde voor de realisatie, samen goed voor een prijs ter waarde van 300,- voor het project en een beker.

Derde prijs: Leven in beeld
Wilma Heesbeen, dagbestedingscoach op Nijevelt, maakt prachtige verzamelingen van de foto’s en video’s die zijn gemaakt tijdens het verblijf van bewoners binnen De Waalboog. Filmpjes worden fraai vormgegeven in een digitaal bestand. De familie is geroerd: “Wat heeft moeder nog een plezier gehad bij jullie” en “Fijn dat ik nu meer foto’s heb van mijn vader in de laatste fase van zijn leven”. Het vergt wat handigheid en tijd, maar de familie is vol lof.

Aanmoedigingsprijs: interne marktplaats-app
Tijdens de Dag van de Innovatie op 7 maart, hebben verschillende medewerkers goede en innovatieve ideeën geopperd. Daaruit is het idee van Anne Brekelmans, mobiliteitscoördinator, geselecteerd voor een aanmoedigingsprijs. Haar idee: een digitale ‘marktplaats’ opzetten, waarbij zieke medewerkers die weer aan de slag willen, maar nog niet in hun eigen werk,  ‘klussen’ kunnen oppakken die bij anderen blijven liggen. Zo wordt onderlinge uitwisseling en mobiliteit verder gestimuleerd. Als prijs wordt Anne in de gelegenheid gesteld om hieraan invulling te geven. 

Nieuws

Artikel Gelderlander: toezicht bij entree Joachim en Anna

Op dinsdag 3 september 2019 staat er in De Gelderlander een artikel over de nieuwe entree van loc...

Lees meer >


Concerten OpMaat: muziek is voor iedereen

De Waalboog, Besiendershuis en VasimZO hebben de handen ineengeslagen en organiseren een serie co...

Lees meer >