< Terug naar het overzicht


Waalboog-LUX-congres Dementie 23 januari 2018

De Waalboog en LUX slaan op dinsdag 23 januari 2018 de handen ineen om zorgprofessionals en bestuurders een inspirerend congres aan te bieden op het gebied van dementie. Dit doen we aan de hand van workshops, pitches en lezingen door wetenschappers en professionals. Maar er zijn ook korte films en theaterstukken te zien die het thema dementie behandelen. Waalboogmedewerkers van expertisecentrum de Wingerd (voor mensen met dementie en ernstige gedragsproblemen) en van jonge mensen met dementie vervullen een aandeel in het programma. Het wordt een inspirerende dag waarin de zorg voor de mens met dementie centraal staat. Accreditatie voor dit congres is aangevraagd.

Waalboog-LUX-debat

Aantal dementerenden verdubbelt
In Nederland zijn er een kwart miljoen mensen met dementie. En de komende twintig jaar zal dat aantal waarschijnlijk verdubbelen. Dat houdt in dat er op korte termijn ingrijpende aanpassingen in de zorg nodig zullen zijn. Zeker gezien de beperkte financiële middelen de komende jaren.
Hoe kunnen zorgprofessionals en -bestuurders de zorg voor mensen met dementie het beste organiseren? Hoe kunnen zij de zelfstandigheid van deze mensen vergroten? Hoe lang kan iemand met ernstig geheugenverlies thuis blijven wonen? Wat is de rol van de mantelzorger en hoe is zijn/haar verhouding met de zorgverleners? En ten slotte: welke innovaties kunnen het welzijn van demente ouderen verbeteren? Tijdens dit LUX Congres kaarten we deze vragen over dementie en zelfstandigheid aan.

Programma
Het congres start om 9:30 uur en eindigt om 16:30 uur met een borrel. Het programma is nog volop in ontwikkeling. Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Volhoudtijd – Onderzoeker Henk Kraijo gaat met het publiek en mantelzorgers in gesprek over volhoudtijd: Welke rol speelt de mantelzorger? En vooral: Hoe zorgen we dat de mantelzorger niet overbelast raakt?
  • Dementie en probleemgedrag – Hoe pak je de zorg voor mensen met dementie én ernstig probleemgedrag aan? De Waalboog deelt haar expertise aan de hand van casussen uit de praktijk.
  • HuidHonger –  Aan de hand van een dansduet tussen een professionele danser en een bewoner van een verpleegtehuis, laat Care&Culture zien wat het belang van liefde en aanraking in de zorg is.
  • Workshop: Jong en dement – Welke speciale behoeften hebben jonge mensen met dementie? Hoe kun je de zorg voor hen het beste inrichten? Professionals van De Waalboog delen hun kennis.
  • Technische innovaties – In de zorg voor mensen met dementie speel technische innovatie een grote rol. Door de dag heen luisteren we naar pitches van de nieuwste ontwikkelingen.

Accreditatie
Voor dit congres wordt accreditatie aangevraagd bij V&VN, Verenso en LHV.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via: www.lux-nijmegen.nl/congres/

Nieuws

Artikel Gelderlander: toezicht bij entree Joachim en Anna

Op dinsdag 3 september 2019 staat er in De Gelderlander een artikel over de nieuwe entree van loc...

Lees meer >


Concerten OpMaat: muziek is voor iedereen

De Waalboog, Besiendershuis en VasimZO hebben de handen ineengeslagen en organiseren een serie co...

Lees meer >