< Terug naar het overzicht


Verblijf van statushouders bij Nijevelt

Woonzorgcentrum Nijevelt krijgt naar verwachting begin volgend jaar een groep nieuwe bewoners in de hoogbouw. De gemeente Nijmegen heeft een dringend beroep gedaan op De Waalboog om mee te helpen in de huisvesting van vluchtelingen mét een verblijfsvergunning, ook wel ‘statushouders’ genoemd. Om bewoners en familie hierover te informeren organiseren wij op dinsdag 20 december van 19.00 – 20.00 uur in de Sociëteit van Nijevelt een bijeenkomst.

Uitgebreid informeren
In Nederland kennen we goede voorbeelden van het samen in één pand wonen van ouderen en mensen met een verblijfsstatus. Tijdens de informatieavond willen wij betrokkenen daarom uitgebreid informeren en ingaan op hun vragen. Hierbij zijn ook medewerkers van de gemeente aanwezig, evenals medewerkers van Stichting Vluchtelingenwerk die de statushouders begeleiden, en medewerkers van Woningstichting De Gemeenschap die de verhuur regelen. De zorg voor de bewoners staat voor ons voorop. Geïnspireerd door andere voorbeelden denken we dat het samenwonen met statushouders ook een toegevoegde waarde kan hebben voor bewoners.

Waarom?
Enkele etages van de hoogbouw van Nijevelt staan al geruime tijd leeg. Door de derde etage te verhuren aan statushouders ontvangen wij huurinkomsten. Met deze extra inkomsten kunnen wij ons zorg- en dienstverlenings-niveau op peil houden. Bovendien kunnen we zo invulling geven aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Doordat de Gemeenschap het beheer heeft over de wooneenheden geeft ons dat geen extra werk.

Voorwaarden
In totaal komen er twintig statushouders in Nijevelt wonen. We hebben afgesproken dat hier geen kinderen bij zijn en het alleen mensen van 30 jaar en ouder zijn. We nodigen zo veel als mogelijk statushouders uit die affiniteit hebben met ouderen. We willen (op termijn) kijken of de nieuwe bewoners ook wat voor de bewoners kunnen betekenen. En wellicht is het omgekeerde ook mogelijk

Aanpassingen en veiligheid
Ons streven is om vanaf begin januari de derde etage aan te laten passen aan de nieuwe bewoners. Er is hiervoor vergunning verleend door de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN, inzien via www.overheid.nl).
De overlast proberen we te beperken of alternatieve maatregelen te treffen. Begin 2017 zullen naar verwachting de eerste statushouders hun intrek nemen in Nijevelt. De tijdelijke huurcontracten, met huisregels, lopen tot september 2020.

Samenwerking en evaluatie
Om alles soepel te laten verlopen en de huisvesting tot een succes te maken, komen er duidelijke afspraken. Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Na drie maanden kijken we met betrokkenen en de Cliëntenraad hoe het gaat. Als eerder aanpassing van de afspraken nodig zijn, dan gebeurt dat uiteraard. 

Heeft u vragen over de komst van de statushouders, mail ons dan via info@waalboog.nl (ovv Statushouders)

Nieuws

Schrijf je nu in voor het Waalboogpodium

Op maandag 28 oktober a.s. vindt voor de derde keer het Waalboogpodium plaats voor mantelzor...

Lees meer >


Artikel Gelderlander: toezicht bij entree Joachim en Anna

Op dinsdag 3 september 2019 staat er in De Gelderlander een artikel over de nieuwe entree van loc...

Lees meer >