< Terug naar het overzicht


Thema-avond mantelzorgers: een bijzondere avond vol verhalen!

Sinds september 2017 organiseert De Waalboog thema-avonden voor mantelzorgers door het jaar heen. In de Week van Zorg en Welzijn (12 tot 18 maart) organiseerde we een mooie thema-avond op 14 maart jl. Het thema was ‘Het levensverhaal, de kracht van verhalen in onze contacten met elkaar’.

Het was een bijzondere avond! Een avond met bevlogen mensen, enthousiaste en inspirerende verhalen en een sfeer van warmte en betrokkenheid bij allen die erbij waren. Er waren mantelzorgers maar ook vrijwilligers en medewerkers aanwezig, ongeveer 35 personen in totaal.

Het leven is een reis
Het leven is een reis, van geboorte naar dood, en je levensverhaal is een reisverhaal. We doen onderweg ervaringen op, die ons maken wie we zijn. Door je verhalen te vertellen kun je ingrijpende gebeurtenissen verwerken en de balans opmaken, beter begrijpen wie je bent. En ook gewoonweg plezier hebben (“Weet je nog toen we…”). Verhalen zijn het cement van onze relaties, ze kunnen verbondenheid brengen en waardering. In de zorg zijn ze dus heel belangrijk, zeker ook als iemand dement is, om goed te begrijpen hoe iemand is. Wendy van Rossum (EVV) verwoordde het naderhand als volgt: “Het heden is de totaalsom van het verleden maar waar de belangstelling verdwijnt, verdwijnt ook de herinnering.”

Verhalen en ideeën
Uit alle verhalen tijdens deze avond, kwamen ideeën naar voren om in gesprek te zijn of komen over het levensverhaal, hier volgen er een paar:

  • Vraag bij een herinnering naar alle zintuigen: wat zie je, hoor je, ruik je…
  • Maak een Levensboek, samen met of voor uw naaste binnen De Waalboog, met foto’s en verhalen (kijk op www.levensverhalen-levensboeken.nlof vraag de handout op bij n.kleinwassink@waalboog.nl). Heb het er ook met de zorg over.
  • Bundel foto’s van mensen, die voor je naaste binnen De Waalboog belangrijk zijn, zo blijven ze langer in de herinnering: die en die heeft gebeld, of komt morgen langs.
  • Ga in gesprek over spullen die een speciale betekenis hebben (via Marktplaats, rommelmarkt), zoals een koperen potje voor iemand wiens vader kopersmid was.
  • Lees verhalen voor, bijvoorbeeld uit ‘Een hart vol verhalen’ van Desirée van Keulen.
  • Alles kan een ingang zijn om over het levensverhaal te vertellen: samen aardappels schillen, hoe was dat vroeger thuis…
  • Probeer onderzoekend te zijn, beweeg mee met wat uw naaste doet, bijvoorbeeld samen muziek van vroeger luisteren, samen stil zijn.

Met dank aan allen die aanwezig waren, meewerkten aan het programma en op deze moooie avond zelf.

 

 

Nieuws

Schrijf je nu in voor het Waalboogpodium

Op maandag 28 oktober a.s. vindt voor de derde keer het Waalboogpodium plaats voor mantelzor...

Lees meer >


Artikel Gelderlander: toezicht bij entree Joachim en Anna

Op dinsdag 3 september 2019 staat er in De Gelderlander een artikel over de nieuwe entree van loc...

Lees meer >