< Terug naar het overzicht


Team gedragsconsultatie biedt ondersteuning

Omgaan met mensen met complex gedrag is vaak niet eenvoudig. Niet voor u als mantelzorger, maar ook medewerkers staan soms voor uitdagingen. Bij De Waalboog hebben we verschillende specialistische afdelingen om deze mensen de juiste zorg en benadering te geven.

Ook op andere afdelingen wonen regelmatig mensen met complex of onbegrepen gedrag. We hebben nu een speciaal team samengesteld met deskundigen van die specialistische afdelingen: het team gedragsconsultatie. Zij ondersteunen en begeleiden medewerkers en mantelzorgers van andere afdelingen om onbegrepen gedrag van bewoners beter te begrijpen. Op die manier kunnen we ook beter zoeken naar manieren om er mee om te gaan. 

Gedrag leren begrijpen
Op de specialistische afdelingen is veel kennis en ervaring met complexe gedragingen. Zo heeft de Wingerd veel ervaring met agressie bij dementie, de Bosweg heeft veel ervaring met sterk ontremd gedrag, op de Magnolia heeft men veel kennis over mensen met psychiatrische ziektebeelden. Vaak zien we bij complex gedrag dat het moeilijk is om te begrijpen waarom iemand bepaald gedrag vertoont (onbegrepen gedrag). En onbegrepen maakt ook soms onbemind. De ervaring leert dat als we het gedrag leren begrijpen, we ook beter kunnen zoeken naar manieren om er mee om te gaan. Ook kunnen we dan beter accepteren dat iemand doet zoals hij doet.

Kennis delen
Medewerkers van de genoemde specialistische afdelingen hebben zich nu samengevoegd in het team gedragsconsultatie. Dit team deelt zijn kennis en ervaring met complex en onbegrepen gedrag graag met andere afdelingen. Denk hierbij aan helpen om benaderingsplannen concreter te maken en zorgmedewerkers coachen in de nieuwe manieren van omgaan met de complexe gedragingen. Het team bestaat uit medewerkers met verschillende achtergronden: verpleegkundigen, maatschappelijk zorgende, psycholoog, psychomotorisch therapeut, ergotherapeut en een zorgmanager.

Nieuws

Schrijf je nu in voor het Waalboogpodium

Op maandag 28 oktober a.s. vindt voor de derde keer het Waalboogpodium plaats voor mantelzor...

Lees meer >


Artikel Gelderlander: toezicht bij entree Joachim en Anna

Op dinsdag 3 september 2019 staat er in De Gelderlander een artikel over de nieuwe entree van loc...

Lees meer >