< Terug naar het overzicht


Statushouders nemen intrek bij woonzorgcentrum Nijevelt

In Woonzorgcenrum Nijevelt van zorgorganisatie De Waalboog komen twintig statushouders te wonen. Op maandag 6 maart ondertekenden de eersten hun huurcontract en hebben zich ingeschreven als inwoner in de gemeente Nijmegen.  De statushouders komen te wonen op een leegstaande etage in de flat aan de Heyendaalseweg. Hiermee geeft De Waalboog gehoor aan het verzoek van de gemeente Nijmegen. Bestuurder Toke Piket: ‘Wij nemen graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, en helpen deze mensen aan een nieuwe toekomst’.

Statushouders zijn voormalige asielzoekers met een verblijfsvergunning. Daarmee hebben zij ook recht op een woning. De huisvesting van hen is een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Deze taak ligt bij de gemeenten. De gemeente Nijmegen heeft een jaarlijkse taakstelling voor de huisvesting van statushouders. Wethouder Bert Frings: ‘Afhankelijk van de woonbehoefte zoeken we eengezinswoningen of een kleinere woning met gemeenschappelijke voorzieningen.  Door de goede samenwerking met De Waalboog  en De Gemeenschap is woonruimte gerealiseerd voor twintig nieuwe Nijmegenaren’. Paul van Roosmalen, bestuurder van woningbouwstichting De Gemeenschap voegt toe: ‘Wij huisvesten iedereen en zetten ons ook in om deze nieuwe Nijmegenaren een prettig thuis te bieden.’

  

Verschillende nationaliteiten
De statushouders hebben verschillende nationaliteiten. Het merendeel is Syrisch, maar er zijn ook mensen uit Irak, Iran en Eritrea. Het zijn alleenstaande mannen en vrouwen van vooralsnog tussen de 24 en 39 jaar. Bij Nijevelt kan geen gezinshereniging plaatsvinden. Daarvoor is de woon- en leefomgeving niet geschikt. De statushouders krijgen een eigen entree. Iedere statushouder krijgt van Vluchtelingenwerk een persoonlijke coach. Deze persoon zal intensief contact onderhouden met de nieuwkomer en hem of haar wegwijs maken in de Nederlandse samenleving.

Gefaseerde intrek
Na het regelen van de formele zaken op maandag 6 maart, hebben de statushouders twee weken de tijd om huisraad te verzamelen en hun intrek te nemen in hun kamer. Op 20 maart zal een tweede groep het huurcontract tekenen. Maximaal twee weken later nemen zij hun definitieve intrek. Bestuurder Toke Piket: ‘Als iedereen gesetteld is, organiseren we in april een kennismakingsbijeenkomst tussen de bewoners van Nijevelt en de nieuwkomers. Ook gaan we kijken of enkelen van hen op termijn vrijwilligerswerk willen doen bij ons. Momenteel hebben we bij Nijevelt al twee Eritrese jongens die meehelpen met een wandelgroep. Zo kunnen zij de taal leren kennen en hebben de ouderen ook baat bij hun komst. We gaan op zoek naar mooie ontmoetingen waar mensen voor elkaar van betekenis kunnen zijn. Dat is een mooie win-winsituatie’.

 

Fotobijschrift: De eerste statushouders bekijken hun aanstaande woning bij Nijevelt. ‘Nu kan mijn nieuwe toekomst beginnen’.  (bron: De Waalboog)

Nieuws

Artikel Gelderlander: toezicht bij entree Joachim en Anna

Op dinsdag 3 september 2019 staat er in De Gelderlander een artikel over de nieuwe entree van loc...

Lees meer >


Concerten OpMaat: muziek is voor iedereen

De Waalboog, Besiendershuis en VasimZO hebben de handen ineengeslagen en organiseren een serie co...

Lees meer >