< Terug naar het overzicht


Psycholoog John Ekkerink krijgt lintje tijdens afscheid

Op 15 mei heeft De Waalboog afscheid genomen van John Ekkerink, GZ-psycholoog. Na 36 bevlogen jaren bij De Waalboog gaat hij genieten van zijn pensioen. Dat hebben we niet ongemerkt voorbij laten gaan, want hij heeft in die jaren veel betekend voor de bewoners en familie maar ook voor medewerkers. We hebben stilgestaan bij zijn afscheid met het minisymposium ‘Hart voor kwetsbare mensen’. Tijdens dit minisymposium kreeg hij een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Bruls van de gemeente Nijmegen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

 

Respectvol, in dialoog, scherpzinnig
John maakt zich al 36 jaar hard voor het welzijn van de bewoners en de medewerkers. Door zijn deskundigheid en persoonlijkheid heeft hij al veel bereikt. Zijn manier is rustig, bescheiden, zorgvuldig, bedachtzaam, respectvol, via de dialoog, met scherpzinnige blik, diplomatiek en met de nodige woordgrappen. John verzet veel werk en vindt het belangrijk om op verschillende lagen van de organisatie mee te denken hoe het beter kan. John is steeds positief kritisch naar de organisatie in het belang van de bewoners maar ook van zijn collega's van De Waalboog

Belevingsgericht werken
John is de drijvende kracht om belevingsgericht werken binnen De Waalboog al vroeg, in vergelijking met de rest van Nederland, in te voeren. De mens achter de dementie is belangrijk, daar moeten we op aansluiten. Dit is nu niet meer weg te denken uit de organisatie, al valt er altijd wat te verbeteren, waar John zich dan weer voor inzet.

Tijdens zijn reguliere werk is John in 1994 gepromoveerd op het onderwerp ‘Het beloop van dementie bij ouderen in het verpleeghuis’. In zijn proefschrift bedankt hij de bewoners “Zij bieden mijn leven een belangrijk stuk zingeving. Zij stellen ‘menterende’ en ‘mente’ mensen in staat te leren over de zin van het leven, ouder worden, ziek zijn, sterven en dood.”

Cabaret
John is ook de drijvende kracht achter cabaretgroep van De Waalboog ‘Schaamrood’, sinds de oprichting 35 jaar geleden. Schaamrood bestaat uit een kleine club medewerkers van De Waalboog die vrijwillig de cabaretvoorstelling maken: de acteurs, de mensen achter de schermen die decor, licht en geluid regelen en de leden van de ‘Schaamroodband’. Al 35 jaar zetten zij elke twee jaar een avondvullende en vrij professioneel ogende voorstelling neer over dementie en het beleid, de ontwikkelingen en de zorg rondom mensen met dementie. Twee avonden zit de afgehuurde theaterzaal vol. De voorstellingen zijn niet alleen erg grappig, maar ook ontroerend en soms ook pijnlijk eerlijk, maar altijd herkenbaar voor medewerkers, mantelzorgers/ familieleden en vrijwilligers die te maken hebben met mensen met dementie. John schrijft de teksten voor het cabaret, de liedteksten en veel van de grappen. John regisseert de voorstellingen, zingt en zet verschillende typetjes neer. Hij laat ons via de voorstellingen ons werk relativeren maar ook laat hij ons opnieuw kritisch kijken naar wat we aan het doen zijn en wat beter kan.

  

Tijdens het minisymposium, gaf John nog één keer zijn levenslessen mee uit 36 jaar werken als psycholoog aan de mensen die aanwezig waren:

Nieuws

Artikel Gelderlander: toezicht bij entree Joachim en Anna

Op dinsdag 3 september 2019 staat er in De Gelderlander een artikel over de nieuwe entree van loc...

Lees meer >


Concerten OpMaat: muziek is voor iedereen

De Waalboog, Besiendershuis en VasimZO hebben de handen ineengeslagen en organiseren een serie co...

Lees meer >