< Terug naar het overzicht


Koopmans in Zorgvisie: Nauwelijks onderzoek naar kwaliteit in de care

Wetenschappelijk bewijs voor welke methoden objectief de kwaliteit verhogen in de langdurige zorg ontbreekt nagenoeg. De belangrijkste oorzaak is het gebrek aan financiële middelen voor wetenschappelijk onderzoek. Dat zegt hoogleraar en specialist ouderengeneeskunde Raymond Koopmans in het februarinummer van Zorvisie magazine.

'In een klinische, academische setting heeft men de nodige onderzoeksexpertise en beschikt men over voldoende faciliteiten. In de care zijn die faciliteiten vaak maar beperkt aanwezig', zegt Koopmans in Zorgvisie. De specialist ouderengeneeskunde zit in de Adviesraad Care & Cure van het Zorginstituut Nederland en breekt in Zorgvisie een lans voor meer kennis en hoger opgeleide verpleegkundigen in de care.

Budget
Dat in de cure meer geld wordt vrijgemaakt voor zorg en ook voor wetenschappelijk onderzoek heeft volgens hem een politieke reden. 'Mensen liggen steeds minder dagen in het ziekenhuis. Ze worden steeds eerder ontslagen en gaan naar een andere zorginstelling of naar huis. Daar gaat de zorgverlening dan nog jaren door. Toch weten we in de cure-sector veel beter welke behandelingen effectief zijn in die paar ziekenhuisdagen dan in de lange care-jaren. Dat komt doordat we in de care gewend zijn eerst naar het totale budget te kijken en daarvan alle zorg te proberen leveren. Of er geld aan onderzoek moet besteed, is dan pas de laatste overweging. Ik pleit er heel sterk voor om eerst naar de complexiteit van zorg te kijken om vervolgens te bepalen welke kennis, deskundigheid en competenties daarvoor nodig zijn. Probleem is natuurlijk dat een dergelijke aanpak wel eens meer kan kosten dan het budget toelaat.'

Nieuws

Artikel Gelderlander: toezicht bij entree Joachim en Anna

Op dinsdag 3 september 2019 staat er in De Gelderlander een artikel over de nieuwe entree van loc...

Lees meer >


Concerten OpMaat: muziek is voor iedereen

De Waalboog, Besiendershuis en VasimZO hebben de handen ineengeslagen en organiseren een serie co...

Lees meer >