< Terug naar het overzicht


Kerst in het verpleeghuis, zo thuis als maar kan

Kerst vieren de meeste mensen het liefst met de mensen die je lief hebt. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen die in een verpleeghuis wonen. Hoe vieren de bewoners van de locaties van De Waalboog kerst? Zo thuis als maar kan!

Iedereen zet met deze dagen zijn beste beentje voor om echt wat extra’s te bieden voor de bewoners. Het is mooi om te zien hoe medewerkers, vrijwilligers en natuurlijk ook mantelzorgers zich hier gezamenlijk voor inzetten. Zo worden gezamenlijk de afdelingen en huiskamers gezellig gedecoreerd, er worden extra lekkere dingen in huis gehaald en her en der klinken mooie kerstliedjes.

Geurige kerststukjes
In de dagen voor kerst voor organiseren medewerkers dagbesteding op en rond de afdelingen speciale kerstactiviteiten. Zo worden er kerststukjes gemaakt op de afdelingen, geurige sinaasappels worden ingestoken met kruidnagels en kerstkaarten gemaakt.

Ook de kerstman komt zelfs nog op een locatie op bezoek. Sommige bewoners die dat kunnen, worden tijdens deze dagen door familie opgehaald voor een gezellig dagje bij de kinderen en kleinkinderen. Medewerkers zorgen dan dat zij alles meekrijgen wat zij eventueel nodig zouden hebben om dat mogelijk te maken.

Internationale optredens
Wie meer mensen wil ontmoeten kan ook naar mooie kerstconcerten. Elke locatie heeft zijn eigen programma. Heel bijzonder is het optreden van Neva Ensemble uit Sint Petersburg (23 december, Joachim en Anna). Het Russische kleinkoor zingt onder andere Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek en kerstliederen. Ook bijzonder en zeker zo intiem is het optreden op tweede kerstdag van de zoon van een bewoner, Marc Pantus. Hij is klassiek zanger van beroep. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van deze bewoonster in vervulling. 

Gezellige mix
En dan is er nog de vraag: wat staat er op het menu met kerst? Natuurlijk pakken we uit. Zo serveren we overal (voor wie dat wil) een heerlijk driegangen menu, met een lekkere wijn erbij. Het menu verschilt uiteraard per locatie, maar denkt u van hazenpeper, een wild trio met wildsaus of een lekkere tournedos van kalfssucade. En ook de desserts mogen er zijn, zoals bijvoorbeeld een overheerlijke kerstmouse van witte chocolade met aardbeien.
De keuken van De Honinghoeve mag rekenen op een topdrukte. Er worden 300 diners verzorgd, tegenover 110 op een normale dag. Veel familie heeft zich opgegeven voor het kerstdiner in de Brasserie. Maar er zijn ook oudere wijkbewoners uit Neerbosch Oost, die aanschuiven voor het kerstdiner. Dat zorgt voor een gezellige mix.

Vrijwilligers doen hartverwarmend werk
Bij kerst hoort ook een mooie kerstdienst. Het is hartverwarmend om te zien dat er veel vrijwilligers ook met de kerstdagen actief willen zijn om bijvoorbeeld bewoners te begeleiden naar de kerstmis. De grootste groep vrijwilligers vinden we op deze dag bij het Joachim en Annakoor. Maar liefst 43 vrijwilligers zingen met elkaar de prachtigste liederen. Onder hen zijn ook enkele echtparen die op deze manier samen een bijzondere invulling aan hun kerst geven. Het koor bestaat dit jaar 20 jaar en voor de leden is dit soms hun tweede familie. 

Oliebollen bakken
Rondom oud en nieuw zijn er ook groepjes vrijwilligers actief om op elke locatie honderden oliebollen te bakken. De geur van vroeger komt je dan al snel tegemoet en de sfeer zit er dan zo in. En natuurlijk tellen we gezamenlijk af en brengen we een toost uit op het nieuwe jaar. Al doen we dat vaak wel al een paar uur eerder, zodat niet iedereen tot 12 uur op hoeft te blijven…

De Waalboog wenst u warme feestdagen!


   

Nieuws

Schrijf je nu in voor het Waalboogpodium

Op maandag 28 oktober a.s. vindt voor de derde keer het Waalboogpodium plaats voor mantelzor...

Lees meer >


Artikel Gelderlander: toezicht bij entree Joachim en Anna

Op dinsdag 3 september 2019 staat er in De Gelderlander een artikel over de nieuwe entree van loc...

Lees meer >