< Terug naar het overzicht


Jong en oud dansen sterren van de hemel

Oud én jong samenbrengen. Hoe doe je dat? Moniek van Daal, initatiefnemer van Club Goud nodigde samen met De Waalboog het Danspaleis uit in Nijmegen, zodat mensen van alle leeftijden samen konden swingen bij zorginstelling Joachim en Anna. Nadat de Nijmeegse nachtwethouder Neeltje van Camp het Danspaleis feestelijk opende door een glimmend gouden lint door te knippen, gingen de platen aan en mochten de voeten van de vloer. Dansen maar! 

"Er bestaat nog een hele wereld buiten jouw leven" 

Moniek van Daal verzorgde vanuit Club Goud samen met vrijwilligers en het Amsterdamse Danspaleis een middag dansen voor oud én jong bij Joachim en Anna
“Je doet iemand anders een groot plezier door samen een dansje te maken, of dat nu een chique Engelse wals is of een rondje polonaise. Het was een fijne dansmiddag maar ook een leerzame: veel van de jonge vrijwilligers waren nog nooit in een verpleeghuis geweest. De samenwerking met het Danspaleis bracht mensen naar plekken waar ze normaal gesproken niet komen. Door mensen uit verschillende generaties samen te brengen leer je dat er nog een hele wereld bestaat buiten jouw eigen leven. Aan het eind van de middag zag ik dat één van de bewoners van het verzorgingstehuis een kaartje in de wenskerstboom hing: ‘Ik hoop dat het Danspaleis volgend jaar weer komt!’. Dat is bijzonder toch?”

“Muziek is een ijsbreker” 

Platendraaier Dieuwer gaat wekelijks met dansers van het Danspaleis naar zorginstellingen en andere plekken om te dansen met oudere en jongere generaties.
“Voor ons staat het tegengaan van eenzaamheid bij mensen centraal. Een middag Danspaleis biedt ouderen de mogelijkheid om contact te leggen met anderen. Door te dansen wordt de fysieke en mentale gezondheid behouden én verbeterd. Het aanboren van levenslust loopt er als rode draad doorheen. We draaien oude platen om herinneringen op te halen. Muziek is echt een ijsbreker, een emotionele trigger. Mensen krijgen de ruimte om zich open te stellen. Dat is ook het mooie aan het Danspaleis, zoals afgelopen zaterdag in Joachim en Anna: er wordt heel veel contact gemaakt. Zelfs bij de mensen die helemaal niet happy binnen komen, zie je gedurende de middag toch een glimlach op het gezicht verschijnen. Dat geeft mij energie.”  

Tekst: Karlijn Ligtenberg
Fotografie: Juliette Klaassen

 

Nieuws

Wens: nog een keer naar de Kermis

Stel, je bent 55 jaar, getroffen door een (hersen)aandoening waardoor je niet meer thuis kunt won...

Lees meer >


Waalboog met ministerie van VWS aan tafel over specialistische zorg

De Waalboog zit momenteel aan tafel bij het ministerie van VWS om samen met andere partijen na te...

Lees meer >