< Terug naar het overzicht


Intentieverklaring verkoop Heilighart Klooster Asten

Afgelopen week is een intentieverklaring getekend tussen de congregatie SCJ en Gemeenschapshuis Asten. Het monumentale klooster is eigendom van de congregatie. De zorg voor de paters die er wonen, wordt geboden door medewerkers van De Waalboog.

Met de tekening van de intentieverklaring heeft Gemeenschapshuis Asten tot 1 mei 2017 een optie op koop van het pand. In de tussentijd gaat het gemeenschapshuis een haalbaarheidsonderzoek doen (kosten, bestemmingsplan). Uiterlijk op 1 mei 2017 zullen zij aangeven of zij daadwerkelijk belangstelling hebben voor het pand. Als vervolgens de partij besluit het pand te kopen en er overeenstemming is over de prijs heeft SCJ nog twee jaar de tijd om het pand op te leveren

Publicaties
In het Eindhovens Dagblad en in Peelbelang heeft naar aanleiding hiervan een artikel gestaan (http://www.ed.nl/regio/deurne-e-o/asten/paters-na-88-jaar-weg-uit-heilig-hartklooster-asten-1.6051611). In het artikel wordt de suggestie gewekt dat het klooster verkocht is en de zestien paters op korte termijn moeten verhuizen. In werkelijkheid blijkt alleen een intentieverklaring getekend te zijn waarmee Gemeenschapshuis Asten als potentiële koper de mogelijkheid wordt geboden de eventuele koop verder te onderzoeken en dat de congregatie SCJ het pand niet in de tussentijd aan een andere partij kan aanbieden.

Op dit moment werken 25 mensen bij het Heilig Hartklooster en wonen er 16 paters. Bij verkoop van het pand willen de bewoners het liefst in (de buurt van) Asten blijven omdat zij daar hun sociale netwerk hebben. Amaliazorg in Asten zou een serieuze optie zijn. Om naar het St. Jozefklooster in Nijmegen te verhuizen bestaat geen belangstelling.

De eventuele verkoop zou uiteraard niet zonder gevolgen zijn voor de medewerkers. In de eerste verkennende gesprekken met Amaliazorg is de mogelijkheid besproken dat een deel van de medewerkers wordt overgenomen. SCJ heeft beklemtoond dat zij de belangen van de bewoners en de medewerkers heel zwaar laat wegen en dat er voor beide groepen een goede oplossing gevonden moet worden voordat er sprake is van uitvoering van plannen.  De Waalboog bewaakt dit nauw.

Nieuws

Schrijf je nu in voor het Waalboogpodium

Op maandag 28 oktober a.s. vindt voor de derde keer het Waalboogpodium plaats voor mantelzor...

Lees meer >


Artikel Gelderlander: toezicht bij entree Joachim en Anna

Op dinsdag 3 september 2019 staat er in De Gelderlander een artikel over de nieuwe entree van loc...

Lees meer >