< Terug naar het overzicht


Ik had nog nooit van FTD gehoord

Meer mensen die FTD kennen en meer begrip krijgen voor mensen die er mee te maken hebben, dat waren belangrijke redenen voor Marijke Dekkers om eerder dit jaar mee te werken aan een interview over leven met iemand met een vorm van dementie. De man van Marijke is 58 jaar en heeft FTD. Een diagnose die een jaar geleden heel hard aankwam. Ze had er destijds nog nooit van gehoord. ‘Dementie kon het toch niet zijn, want met zijn geheugen was niets mis, dachten we nog.’

Dagbehandeling Boog
Inmiddels bezoekt hij drie keer per week dagbehandeling De Boog, voor jonge mensen met dementie bij Joachim en Anna. Afgelopen weekeind werd haar verhaal gepubliceerd in een speciale bijlage bij de Gelderlander, waarin 5 openhartige portretten zijn opgenomen van mensen met een dierbare met dementie.

Wat is FTD?
FTD (Frontotemporale dementie) is één van de dementievormen die bij op jongere leeftijd voorkomt. Het gaat gepaard met gedragsproblemen en vraagt daarom een andere aanpak dan bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, waarbij geheugenproblemen op de voorgrond staan. Eén van de gedragsproblemen die zich veelvuldig voordoen bij FTD is ontremd gedrag. De Waalboog is gespecialiseerd in zorg voor jonge mensen dementie. Zo heeft het expertteam heeft de behandelmethode ‘Focussen’ ontwikkeld om beter om te kunnen gaan met ontremd gedrag . De methode wordt inmiddels ook met succes gebruikt bij mensen met andere vormen van dementie. Meer hierover leest u hier. 

 

Lees hier het verhaal van Marijke en haar man

En de verhalen van de anderen:  Deel 2 en Deel 3

 

Nieuws

Zevenheuvelenloop, locatie Joachim en Anna minder goed bereikbaar

Op zaterdagavond de 16 november en zondagmiddag 17 november 2019 vindt de Zevenheuvelennacht en -...

Lees meer >


Ik had nog nooit van FTD gehoord

Meer mensen die FTD kennen en meer begrip krijgen voor mensen die er mee te maken hebben, dat war...

Lees meer >