< Terug naar het overzicht


Hersenletsel on tour

Op 5 mei fietste een van de jongere bewoners van Waalboog-locatie Bosweg 250 (voor jonge mensen met dementie en niet aangeboren hersenletsel) samen met zijn moeder mee met ‘Hersenletsel on tour’. Een zesdaagse fietstocht met mensen die getroffen zijn door diverse vormen van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) én hun lotgenoten, om aandacht te vragen voor de meerwaarde van speciale revalidatiefietsen. Bewegen is voor deze groep van groot belang. Jet Jacobs, moeder van bewoner Gijs, doet verslag van deze mooie fietsdag!

‘Ik had al vaker over deze tocht gehoord. Laatst was ik op een hersenletselcongres in Ede waar ik een duo-fiets met elektrische ondersteuning zag staan. Toen heb ik mijn zoon Gijs en mezelf voor één fietsdag opgegeven.

Hartverwarmend
In het revalidatiecentrum de Tolbrug in het Jeroen Bosch Ziekenhuis werden we hartelijk ontvangen door de directeur, die ons samen met een wethouder van 's-Hertogenbosch toesprak. Verschillende organisaties en bedrijven hielpen mee om deze tocht te laten slagen. Hartverwarmend om te merken dat alle betrokkenen het belang van fietsen voor mensen met NAH zo stimuleren. Met 25 fietsers vertrokken we die dag richting Tilburg: het revalidatiecentrum Leijpark.

Voor het eerst weer samen fietsen
Het was spannend om samen met Gijs op zo’n duo-fiets te rijden. Dertien jaar geleden heeft hij een ongeluk gehad en een hersenbeschadiging opgelopen. Deze tour was de eerste keer dat hij weer in de buitenlucht kon fietsen. Als onderdeel van zijn behandeling heeft Gijs al veel geoefend op een hometrainer onder begeleiding van psychomotorische therapeut Alwies Hendriks van De Waalboog. Hierdoor fietst Gijs inmiddels weer goed. Maar vrij in de buitenlucht fietsen was een nieuwe dimensie…

Bewegen is belangrijk
Onderweg werden we goed verwend bij de verschillende tussenstops. Toen we in het Leijpark aankwamen, werden we tijdens een warme maaltijd welkom geheten door de directeur. Ook hij gaf aan hoe belangrijk het is dat mensen met NAH op deze manier kunnen bewegen. Door deze tour laten we aan andere mensen zien wat de mogelijkheden zijn.

Sponsoring van aangepaste fietsen
Op deze dag heb ik veel verschillende aangepaste fietsen gezien. Zo is het voor mensen met verschillende handicaps mogelijk om op een voor hun situatie aangepaste manier te kunnen fietsen. De Stichting Hersenletsel on tour zet zich in om meer sponsoren te zoeken om dergelijke fietsen te bekostigen. Dat vind ik geweldig. In verschillende regio’s in Nederland zijn in revalidatiecentra dit soort fietsen te leen voor mensen met NAH. Ook verdient het alle lof hoe ze deze tocht hebben georganiseerd. Hersenletsel on tour’ is op dinsdag 9 mei, op ‘De dag van de beroerte’, afgesloten in het Provinciehuis in 's-Hertogenbosch.


Meer informatie en sponsoring: www.hersenletselontour.nl

Jet Jacobs


Bewegen bij De Waalboog
Bij De Waalboog vinden we bewegen ook erg belangrijk. Naast de wekelijkse zwemactiviteit, wandelgroepjes en andere beweegactiviteiten hebben we ook een rolstoelfiets en een duofiets in huis. Deze duofiets is met wat aanpassingen ook toegankelijk voor meerdere bewoners en hun begeleiders. 

Nieuws

Schrijf je nu in voor het Waalboogpodium

Op maandag 28 oktober a.s. vindt voor de derde keer het Waalboogpodium plaats voor mantelzor...

Lees meer >


Artikel Gelderlander: toezicht bij entree Joachim en Anna

Op dinsdag 3 september 2019 staat er in De Gelderlander een artikel over de nieuwe entree van loc...

Lees meer >