< Terug naar het overzicht


Geslaagd symposium van Waalboog & LUX: dementie, liefdevolle zorg

Op dinsdag 23 januari organiseerde De Waalboog samen met LUX het congres: Dementie: liefdevolle zorg. Zo’n 150 zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilligers uit de regio waren hierbij aanwezig. Het programma bood een mooie afwisseling van inhoudelijke verhalen van bevlogen professionals (van De Waalboog en daar buiten), culturele op het onderwerp gerichte intermezzo’s (film, dans en literatuur) en pitches van zorginnovaties.

 

Specialistische zorg voor mensen met dementie en ernstige gedragsproblemen
Na een kort ontroerend animatiefilmpje deed Waalboogbestuurder Toke Piket samen met de dagvoorzitter Piet Hein Peters de aftrap. Verder spraken vanuit De Waalboog Mirjam de Kort, specialist ouderengeneeskunde, en Cindy van Emden, GZ-psycholoog. Zij hadden een indringend verhaal over hoe de Waalboog, samen met Pro Persona, zorg biedt voor mensen met dementie en ernstige gedragsproblemen. Belangrijke pijlers zijn:  bejegeningnadering, prikkeldosering, aangepaste omgeving, medicatie én een specialistisch team. Beeldende casussen ondersteunden dit verhaal. De medewerkers van de Wingerd kregen nog een applaus uit de zaal voor hoe zij voor deze zware groep mensen zich met elkaar onder vaak moeilijke omstandigheden inspannen.

  

Focussen helpt bij jonge mensen met dementie (FTD)
Elly Prins, ook GZ psycholoog, verzorgde samen met Anja Peters van de Boog (beiden Waalboog) een drukbezochte workshop over de zorg voor jonge mensen met dementie. Een mooi onderdeel daarvan een openhartig interview van een bezoekster van de Boog samen met haar dochter. Zij vertelden hoe het is om op jonge leeftijd (62) dementie te hebben en het label ‘dement’ te moeten dragen. Elly ging vervolgens in op een nieuwe aanpak voor mensen met FTD met ongeremd gedrag. Door hen te laten focussen op een repeterende handeling die bij hen past, is het gedrag beter te sturen. Per persoon moet je kijken welke focushandeling werkt bij iemand. Voorbeelden zijn: een balletje overrollen op tafel of juist met een stuit ‘overgooien’, moertjes vast en los draaien, sommetjes maken, tellen.

  

Volhoutijd bij mantelzorgers
Mantelzorger Anton van Es, wiens moeder bij De Honinghoeve woont vertelde nog bij de presentatie van Henk Kraijo over oe hij de impact ervaart van het mantelzorgen. Het verhaal van Henk ging over de volhoutijd van mantelzorgers en hoe zorgprofessionals en ook bestuurders daar meer aandacht voor moeten hebben. Zo kunnen we zorgen dat zij niet overbelast raken en kunnen crisissituaties beter voorkomen worden.

Het volledige verslag en de presentaties vindt u in dit nieuwsbericht.

Nieuws

Schrijf je nu in voor het Waalboogpodium

Op maandag 28 oktober a.s. vindt voor de derde keer het Waalboogpodium plaats voor mantelzor...

Lees meer >


Artikel Gelderlander: toezicht bij entree Joachim en Anna

Op dinsdag 3 september 2019 staat er in De Gelderlander een artikel over de nieuwe entree van loc...

Lees meer >