< Terug naar het overzicht


Expositie olieverfschilderijen zorgmanager Gerrit Schilt

Gerrit Schilt is zorgmanager bij De Waalboog, maar wilde als jonge jongen naar de kunstacademie. “Maar mijn ouders vonden dat ik beter een vak kon leren.” Uiteindelijk kroop het bloed waar het niet gaan kon: Gerrit ging schilderen, naast zijn intensieve baan, maar met de toewijding van een professional. Van 15 maart tot medio juni exposeert hij zijn olieverfschilderijen bij Joachim en Anna.

Na het ‘advies’ van zijn ouders zette Gerrit zijn kunstzinnigheid en creativiteit jarenlang in de ijskast. Zo lang zelfs, dat zijn partner de eerste acht jaar van hun relatie absoluut niet wist wat Gerrit qua talent in huis had. Gerrit: “Soms stonden we voor een schilderij en dan zei ik achteloos ‘Dat kan ik ook’, maar dat dat werkelijk zo was, daar had ik geen bewijzen voor.”

Zelfportret Gerrit Schilt

Dat veranderde in 1991, toen Gerrit van Amsterdam naar Arnhem verhuisde en schilderlessen nam bij Annemiek Bennink, een bekende, Arnhemse kunstenares. “En toen begon het, he? Toen was het hek van de dam.”

Inmiddels zijn er bijna dertig jaar voorbij. Schilderlessen volgt hij nog steeds en iedere woensdagavond, vaste prik, trekt Gerrit zich terug in zijn atelier: “Daar ontspan ik helemaal, ik verdwijn als het ware in de kunst. Dan zijn er alleen nog het doek, de penselen en de verf, en krijgt mijn onderwerp langzaamaan vorm. Met de jaren is ook de rust gekomen: ik heb nu veel meer geduld voor fijne details dan vroeger, toen was mijn werk veel grover.”

Wat gebleven is, zijn de ‘koppen’: Gerrit schildert al die jaren al portretten. Dat kan een ingetogen madonna zijn, een kopie van een statige, Russische icoon of iemand van het koningshuis “met lekker veel glitter”, maar ook een portret-in-opdracht, want mensen weten hem inmiddels te vinden. Voor een medewerkster van Joachim en Anna maakte hij bijvoorbeeld een “loeier van een doek” met dikke vrouwen. Gerrit, lachend: “Die kijken nu vanaf de keukenmuur toe hoe er daar gekookt wordt.”

  

En nu hangen zijn schilderijen de hele lente in Joachim en Anna, op de eerste verdieping, waar iedereen welkom is. Maar wees gewaarschuwd: Gerrit mengt zich bij elke expositie – dit is zeker niet zijn eerste – anoniem onder het publiek, om te horen wat mensen zeggen. “Meestal zijn de reacties positief, en zo krijg ik ze natuurlijk het liefst, maar ooit ving ik tijdens zo’n tentoonstelling op ‘Ja, je moet ervan houden …’ en zo is het precies!”

Gerrits moeder is inmiddels 88 en enorm trots op de doeken van haar zoon. Gerrit, lachend: “Haar muren hangen ermee vol en ze laat geen kans voorbij gaan om erover op te scheppen, maar ze blijft bij wat ze bijna vijftig jaar geleden al vond: leuk als hobby!”

De expositie van Gerrit Schilt maakt onderdeel uit van de Kunstroute van Joachim en Anna. Deze route is onderdeel van de Beleef- en Beweegroute, die later dit jaar in gebruik genomen wordt . Hier kunnen bewoners en bezoekers al hun zintuigen prikkelen op een pad dat slingert door de tuin én langs de kunst op de begane grond en eerste verdieping van Joachim en Anna. Veel van de andere kunstwerken zijn gemaakt door bewoners en bezoekers van de dagbehandeling. Wekelijks komt een groepje bewoners van Joachim en Anna bij elkaar tijdens het ‘schildersatelier’, waar zij samen schilderen en zo een passend vervolg geven aan hun hobby.

Nieuws

Waalboog verzorgt masterclass over zorg voor jonge mensen met dementie

De Waalboog is gespecialiseerd in de zorg voor jonge mensen met dementie. Graag delen wij onze ke...

Lees meer >


Zevenheuvelenloop, locatie Joachim en Anna minder goed bereikbaar

Op zaterdagavond de 16 november en zondagmiddag 17 november 2019 vindt de Zevenheuvelennacht en -...

Lees meer >