< Terug naar het overzicht


Eigen voordeur voor bewoners afdeling Iris

Op afdeling Iris komen bewoners tegenwoordig weer via ‘hun oude voordeur’ hun kamer binnen. De standaard verpleeghuisdeuren zijn met speciale deurstickers omgetoverd in hun oude vertrouwde voordeur. Zo voelen bewoners zich meer thuis en de deuren vormen een goede herkenning voor de dementerende bewoners.

Het is een huiselijk gezicht in de gangen van Joachim en Anna. De ‘echte’ voordeuren geven het gevoel van een straatje.

Wilma Leenders, verzorgende en initiatiefnemer, kwam met het idee nadat ze een artikel had gelezen over de true doors in de Gelderlander. Samen met Sandra Fleuren, dagbestedingscoach, hebben ze dit idee opgepakt en uitgevoerd.

Om de deuren te realiseren heeft afdeling Iris meegedaan aan een pilotproject van Truedoors. Hierin werd het effect van deze deuren gemeten bij de bewoners. De deuren werden deels gefinancierd met landelijke subsidie en
de Vrienden van De Waalboog vulden het resterende bedrag aan.

Sandra Fleuren: ‘Het ziet er niet alleen leuk uit, maar het helpt bewoners ook zich hier nog meer thuis te voelen. Hier wonen mensen met dementie en de eigen voordeuren helpen hen bij hun oriëntatie. Ze weten zo weer bij welke deur ze moeten zijn. Daarbij komt dat het een leuk gespreksonderwerp is en een manier om herinneringen op te halen.’

Het was een intensief traject om te achterhalen welke voordeur voor een bewoner het belangrijkst was en of die deur nog bestond.

Bekijk hier het album van de prachtige truedoors van bewoners van afdeling Iris.

Stichting Vrienden van De Waalboog
De Stichting draagt bij aan extraatjes om het verblijf binnen de locaties van De Waalboog zo aangenaam mogelijk te maken. Deze extraatjes kunnen niet uit reguliere geldstromen bekostigd worden. Ze hebben niet alleen de deurstickers helpen bekostigen, maar ook theatervoorstellingen, nieuw terrasmeubilair, een biljarttafel, en nog meer. Wilt u ook helpen om de kwetsbare ouderen bij De Waalboog wat extra’s te bieden. Kijk dan op: www.waalboog.nl/StichtingVrienden en maak een bijdrage over. 

Nieuws

Wens: nog een keer naar de Kermis

Stel, je bent 55 jaar, getroffen door een (hersen)aandoening waardoor je niet meer thuis kunt won...

Lees meer >


Waalboog met ministerie van VWS aan tafel over specialistische zorg

De Waalboog zit momenteel aan tafel bij het ministerie van VWS om samen met andere partijen na te...

Lees meer >