< Terug naar het overzicht


Echtgenote van oud-bewoner van De Waalboog schrijft boek over de impact van dementie

De diagnose ‘dementie’ zet mensenlevens volledig op zijn kop. Niet alleen het leven van de patiënt zelf, maar ook de levens van de mensen om hem of haar heen. Het overkwam Roos Kuiper en haar man, die in 2010 de diagnose frontotemporale dementie kreeg. Mevrouw Kuiper schreef een aangrijpend, eerlijk en liefdevol boek over het ziekteproces.

In Ik vergeet alleen wat namen, zegt mijn man beschrijft mevrouw Kuiper hoe groot de impact is op de partner van iemand met dementie. Ze vertelt zonder terughoudendheid over de boosheid, de machteloosheid, de moeheid, het verdriet en het moeten, maar niet kunnen loslaten van de man die haar zo lief was.

Een stukje uit het boek, over de gêne die mevrouw Kuiper vooral in de beginfase van de ziekte voelde: ‘Inmiddels heb ik de kinderen en onze vrienden ingelicht, evenals de naaste buren, omdat hij altijd spontaan het raam openzet en dan een eind weg gaat zingen. Nu kijken ze daar niet meer van op, maar wat heb ik daar een last van gehad door mijn schaamte. Doordat ik iedereen een beetje heb geïnformeerd, valt er een klein steentje van me af.’

Bestelinformatie

Ik vergeet alleen wat namen, zegt mijn man is een herkenbaar verhaal voor mensen die te maken hebben met dementie en is ontroerend voor iedereen. Het boek kost € 20,99 en is te bestellen via Uitgeverij Boekscout. De opbrengst komt geheel ten goede aan afdeling Bosweg van De Waalboog, waar meneer Kuiper van medio 2015 tot aan zijn overlijden een zo passend mogelijk vervolg gaf aan zijn leven.

Nieuws

Expositie olieverfschilderijen zorgmanager Gerrit Schilt

Gerrit Schilt is zorgmanager bij De Waalboog, maar wilde als jonge jongen naar de kunstacademie. ...

Lees meer >


Subsidie voor onderzoek FTD-behandeling De Waalboog

Mensen met een frontotemporale dementie zijn niet meer in staat om hun gedrag te sturen: dit word...

Lees meer >