< Terug naar het overzicht


BeleefTV brengt Boog-bezoekers in beweging

Dagbehandeling de Boog, voor jonge mensen met dementie, heeft er een wel heel bijzonder meubelstuk bij: de BeleefTV! Deze grote tablet op tafelformaat is een interactieve tafel die op speelse wijze activeert en stimuleert tot beweging en sociale interactie. 

Activeren
Initiatiefneemster Anja Peters is erg trots dat het er nu staat. ‘Het is een mooie aanvulling op het aanbod van de Boog. Hij staat standaard in onze huiskamer en activeert bezoekers. Voor iedereen zit er wel wat in wat hij of zij leuk vindt. Je kunt het met elkaar doen, maar bezoekers kunnen er ook zelfstandig mee aan de slag. Het is heel gebruiksvriendelijk, en veel mensen met dementie op jonge leeftijd zijn wel enigszins digitaal-vaardig. Het is ook goed alleen te gebruiken voor mensen die zich graag even afzonderen. Dat is prettig als wij bijvoorbeeld even enkele bezoekers apart willen nemen voor een gesprekje of activiteit.’ 

 

Wat kun je er mee?
Er zijn verschillende menu’s met verschillende activiteiten. Er zijn allerlei spelletjes, maar ook filmpjes, muziek en foto’s, geheugentrainers (sommen  maken, spreekwoorden afmaken). Elk onderdeel dient een eigen doel: activeren, behendigheid, geheugen stimuleren, herinneringen uit het verleden ophalen (reminiscentie), verwondering.
De tafel is in hoogte aanpasbaar. Zo kun je er ook omheen staan, wat meteen voor een actievere houding zorgt. Hij is verrijdbaar en kantelbaar, dus je kunt hem ook als groot tv-scherm gebruiken.

Ervaringen
Enkele bezoekers van de dagbehandeling komen meteen kijken als we de tafel in gebruik nemen. Met elkaar verkennen ze de verschillende spellen. De een vindt de sportspelletjes leuk met ballen, terwijl de ander zich blijft verwonderen bij de sterren die opkomen onder zijn aanraking van het blad, of de dierenfoto die tevoorschijn komt onder een digitaal zandlaagje. De lachende baby’s krijgen ook de goedlachse bezoekers mee. Ook worden de hersens nog even in beweging gezet met wat sommetjes en spreekwoorden. Je kunt de moeilijkheidsgraad variëren en het zo goed afstemmen op wat de bezoekers kunnen. 

  

Fondsen werving
In september 2017 kreeg de Boog het aanbod om zo’n tafel twee weken uit te proberen. Anja zag het effect op de bezoekers en was meteen enthousiast: ‘Het was nog wel een uitdaging om het benodigde budget bij elkaar te krijgen. Samen met onze fondsenwerver Relinde Oudbier van Hezelburcht is het gelukt om de benodigde 11.600 euro bij elkaar te krijgen. De Vrienden van De Waalboog hebben een deel gefinancierd en ook het Fonds Nuts Ohra, klein geluk.

Ook voor andere afdelingen
Van maandag tot en met vrijdag staat de Beleeftafel bij de Boog. Maar in de weekenden zijn daar geen bezoekers en kunnen afdelingen van Joachim en Anna de tafel lenen. 

  

 

 

 

Nieuws

Schrijf je nu in voor het Waalboogpodium

Op maandag 28 oktober a.s. vindt voor de derde keer het Waalboogpodium plaats voor mantelzor...

Lees meer >


Artikel Gelderlander: toezicht bij entree Joachim en Anna

Op dinsdag 3 september 2019 staat er in De Gelderlander een artikel over de nieuwe entree van loc...

Lees meer >